Det ser ikke ud af noget særligt, biokul. En sort, porøs masse, som kan smuldres mellem fingrene. Men bag det undseelige udseende gemmer sig store muligheder. Ja, faktisk er biokul, som fremstilles ved pyrolyse under iltfattige forhold af biomasse i form af organiske restprodukter fra landbruget og affaldssektoren, lidt af et multitalent. Det fortæller Henrik Ingermann Petersen, som er geolog og seniorforsker ved GEUS.
”Når man omdanner organisk affald ved pyrolyse, bliver kulstoffet bundet i det produkt, som er tilbage – biokullet – i stedet for at slippe ud i atmosfæren som CO2. Dette kaldes biologisk kulstoflagring og kræver, at biokullet er stabilt. Det vil sige, at biokullet ikke nedbrydes, når det for eksempel pløjes ned i jorden på landmandens mark. Biokullet kan også forbedre kvaliteten af dårlige jorde ved at holde på vand og næringsstoffer og på den måde forbedre vækstbetingelserne for afgrøderne,” siger Henrik Ingermann Petersen.
Derudover kan man bruge energien fra pyrolysen. Som sagt et sandt multitalent. Alt i alt har biokul et stort potentiale til blandt andet at afhjælpe nogle af de klimaproblemer, som verden står over for, og det er et attraktivt produkt for blandt andet landbruget, som skal mindske deres udledning af drivhusgasser med 55 til 65 procent frem mod 2030.