Ofte er det rart, når man kan genbruge sit arbejde og spare lidt tid, men der er næppe nogen, der er begejstrede for at kunne kopiere sin gamle status i dette tilfælde. Det er nemlig Indlandsisen, der for 27. år i træk er blevet mindre. Det viser de seneste tal fra overvågningen af Indlandsisen.
I årets smeltesæson er Indlandsisen svundet ind med cirka 200 gigaton. Og er det så meget? – kan man måske spørge sig selv. Eller endnu bedre, man kan spørge en relevant forsker, såsom Robert S. Fausto, der er seniorforsker ved Afdeling for Glaciologi og Klima ved GEUS og arbejder med overvågning af Indlandsisen i overvågningsprogrammerne PROMICE og GC-Net.
”200 gigaton lyder af meget, men det er ikke en stor del af Indlandsisens samlede mængde, og som enkeltstående tilfælde er det heller ikke bekymrende i sig selv. Det bekymrende er, at det er 27. år i træk, at vi kan registrere, at indlandsisens samlede mængde bliver mindre,” fortæller Robert S. Fausto.
Massebalance er nøglen til at forstå Indlandsisens størrelse
Indlandsisen er ikke en konstant og uforanderlig størrelse men er dynamisk og ændrer sig over tid, selv over relativt kort tid, som et år. Det skyldes, at den bliver påvirket af en række processer, såsom tilførsel af ny sne og afsmeltning.
Andreas P. Ahlstrøm, chefkonsulent ved GEUS, uddyber: ”Hvert år måler vi mængden af snefald, der bidrager til indlandsisens tilvækst, men også denne proces er ved at ændre karakter. Det sker for eksempel oftere, at sneen i stedet falder som regn, selv højt oppe på Indlandsisen. Mængden af smeltevand, der genfryser i sneen, har nogle år været så omfattende, at det har skabt sammenhængende plader af is, som får efterfølgende års smeltevand til at løbe ud til havet, fordi det ikke kan trænge ned i snepakken.”
Se alle processerne, der indgår i massebalanceregnestykket, på promice.org.
Hvert år gør forskerne i PROMICE og GC-Net status på Indlandsisen ved at sammenligne årets aktuelle målinger med tidligere års målinger i forhold til gennemsnittet for tidsperioden 1991-2020. Hvis årets aktuelle måling ligger under gennemsnittet, er det ikke alarmerende i sig selv, og den kvikke læser vil måske bemærke store udsving i de enkelte års målinger i grafen herunder. Det er helt forventet.