Gå på opdagelse i Danmarks geologi i sommerferien

28-06-2024

Ferietid er turtid! Skal du tilbringe din sommer i Danmark, så har vi samlet fire gode bud på, hvor turene ud i sommerlandet skal gå hen.

Ture i naturen
Knudeklinten på Fur. Foto: Leif Tuxen

Tag på kæmpestenssafari

På kæmpesten.dk ligger der nu godt og vel 150 tunge turmål pakket med geologiske røverhistorier, sagn og myter, som kan inspirere til skovture, cykelture, vandreture, klatreture, kajakture, sejlture, SUP-ture og anden udendørs aktivitet i det danske sommerland.

De danske kæmpesten ligger strøet ud over hele landet fra Hirtshals til Bornholm med den jyske vestkyst som eneste kæmpestenfri zone. På og ved Læsø alene ligger der 17. Fælles for dem er, at de er store. Meget store. Mindst 4 meter på den lange led. De er stumper af grundfjeldet i Sverige eller Norge, som er kommet hertil med indlandsisen, og nogle af dem kan dateres så langt tilbage som to milliarder år.

Den største hedder Dammestenen og ligger i Hesselager på Fyn. Den vejer anslået 1.000 ton og er efter sigende blevet kastet dertil af en vred kvinde. Den historie og mange flere finder du også på kæmpestenskortet og kæmpesten.dk.

Find danske dinosaurer

I Danmark er der faktisk kun ét sted, man kan finde dinosaurfossiler – nemlig på Bornholm. Her er der til gengæld fundet fossiler fra mindst otte forskellige slags, herunder kæmpestore langhalse, panserøgler og endda en rovdinosaur.

geoviden.dk kan du læse om alle de danske dinosaurfund til dato med beskrivelser af de geologiske lag, de er fundet i, m.m. Du kan desuden læse den geologiske forklaring på, at det i Danmark kun er på Bornholm, man skal gøre sig forhåbninger om at finde rester fra dinosaurer. 

Her finder du også et digitalt kort over de geologiske lag fra dinosaurernes tid, hvor man i princippet kan finde dinosaurfossiler. Kortet fungerer også på mobil og tablet, så du kan tage det med dig på farten. 

MitFossil.dk kan du registrere og identificere dine egne fossiler og finde fossiler, der er fundet i Danmark.

Tag en tur til Vadehavet

Vadehavsområdet i det sydvestlige Danmark er helt unikt set med geologiske briller, og det er ikke svært at få øje på, hvad der er særligt ved det store vådområde, som udgør den sydligste del af den jyske vestkyst. Det er så unikt et sted, at det både er dansk nationalpark og UNESCO Verdensarv, og med landets største tidevandsforskel, vidtstrakte mudderflader og brede strande med blødt, hvidt sand er landskabet da også helt sit eget.

Måske kunne du tænke dig at få mere viden om landskabets byggesten, der består af blandt andet barriereøer, marsk, tidevandslaguner og -dyb? Eller måske vil du gerne finde ud af, hvad kystklemning, diger og slikgårde er? Eller måske vil du bare gerne få lyst til at lade tæerne synke ned i det bløde, våde sand, der føles som smør mellem tæerne.

Du får det hele og mere til i Geovidens tema om Vadehavet. Vadehavet | Geoviden

Kom under overfladen i Geopark Det Sydfynske Øhav

En fjerde oplagt sommerferieaktivitet er et besøg i en af Danmarks 3 geoparker – f.eks. Geopark Vestjylland eller Geopark Det Sydfynske Øhav, hvor man kan finde hele 46 forskellige lokaliteter både til lands og til vands, der på hver sin måde illustrerer de mange forskelligartede landskabstyper, der er skabt af de sidste istiders kommen og gåen.

Tag for eksempel på en af snorkleturene, som udbydes af Øhavsmuseet i Faaborg, hvor du med egne øjne kan se, hvor meget landskabet faktisk har ændret sig siden istiden. Eller tag en tur op igennem Svanninge Bakker nordvest for Faaborg, hvor iskappernes skubben til jordlagene er særligt tydelig. Eller tag til Langeland og tæl efter, om der virkelig er 1.000 styks af de såkaldte hatbakker, der ligger som pæne rækker hele vejen ned langs hele øen.

Læs mere om Geopark Det Sydfynske Øhav, og få flere tips til sommerferieoplevelser, i Geoviden.

Malene David Jensen-Juul
Kommunikationsmedarbejder
Presse og Kommunikation
Anne Ringgaard
Kommunikationsmedarbejder
Presse og Kommunikation
Telefon91333459