Havis er nøglen
DNA-sporene i havbundskernerne viser tydeligt, at de arktiske arter vandrede længere mod nord, da det blev varmere. Det forklarer studiets førsteforfatter og tidligere ph.d.-studerende ved Københavns Universitet og GEUS Lennart Schreiber:
”Vores data viser en nordlig forskydning af arter i takt med stigende lufttemperaturer, ændringer i havstrømme og mindre havis. Det stemmer ret godt overens med de ændringer i artssammensætningen af havpattedyr, der i øjeblikket observeres omkring Grønland,” fortæller han.
Især udbredelsen af havis er nøglen til ændringerne, fortæller forskerne. De arter der kræver havis for at trives, følger med havisen mod nord, når det bliver varmere. Arter, der derimod er mindre afhængige af havis, kan have mulighed for at trives i nye områder, hvor de måske før var begrænsede af havisen.
Når toppen af fødekæden ændrer sig, fordi nogle arter forsvinder eller rykker et andet sted hen, eller bestandene formindskes, kan det have stor betydning for hele økosystemet. Derfor er det vigtigt at forstå de mekanismer, der er i gang i nutidens Grønland, da det kan påvirke grønlændernes muligheder for både fiskeri og for fangst af hvaler og sæler i nær fremtid.
“Jo bedre vi forstår, hvordan de øverste led i de arktiske marine økosystemer reagerede dengang, des bedre kan vi forstå de mønstre, vi ser i dag,” slutter Eline Lorenzen.