Grønlands smykkesten

Udstillingsmontre i GEUS med 14 forskellige smykkesten. Stenene står dels i naturlig, ubearbejdet form, dels som cabochonslebne sten i en simpel indfatning af sølv. Foto: Jakob Lautrup

Der er mange smykkesten i Grønland. GEUS har registreret ca. 50 smykkesten fra forskellige lokaliteter, hovedsageligt i Syd- og Vestgrønland.

Her på siderne finder du en kort præsentation af et udvalg af Grønlands smykkesten – lige fra enkelte mineraler som rubin og safir til bjergarter som nuummit og grønlandit.

De fleste naturlige smykkesten er hårde og slidstærke, men også bløde sten kan være attraktive pga. deres særlige farver eller farvespil. Slibningen kan være med til at fremhæve deres særlige egenskaber.

 

Begreber du skal kende

  • Hårdhed
    Hårdheden er en karakteristisk egenskab for en smykkesten. Man angiver hårdheden efter Mohs hårdhedsskala for rene mineraler, der spænder fra H=1 (blødest) til H=10 (hårdest).
  • Krystalsystemer
    Et krystallinsk stof er et naturligt fast stof, hvor de kemiske bestanddele er i et bestemt rumligt mønster. Det mønster kaldes krystaller og beskrives i syv krystalsystemer. En perfekt krystal afslører ofte, hvilket mineral det er, ud fra dens form. Andre indikatorer kan være farve og glans.
  • Spalteflader
    Spalteflader er svaghedszoner i de kemiske bindinger inde i mineralet. Der kan være op til flere spalteflader i ét mineral, og spaltningen sker ofte i en bestemt retning. Nogle mineraler har ingen spalteflader, hvilket er et kendetegn for disse mineraler.
  • Cabochonslibning
    Cabochon er en slibeform, hvor smykkestenen får en form med hvælvede overflader. Cabochonslibninger har ofte et ovalt omrids, men runde, firkantede eller hjerteformede omrids ses også.
Karsten Secher
Emeritus
Petrologi og Malmgeologi
Martin Ghisler
Emeritus
Kortlægning og Mineralske Råstoffer
Majken Djurhuus Poulsen
Geolog
Kortlægning og Mineralske Råstoffer

Fedtsten i Grønland

Læs også om de fascinerende fedtsten fra Grønland. Bliv inspireret af deres historie og anvendelsesmuligheder, og se, hvordan du selv kan arbejde med fedtsten.

Læs mere om fedtsten