Den mægtige sten på 24,1 ton dukkede op i sommeren 2020 ved gravearbejdet i forbindelse med kommunens separatkloakering af Fiskergade, som er beliggende i den vestlige del af Hirtshals by.
Stenen blev lokaliseret i 1952, da Fiskegade blev kloakeret første gang.
En lokal beboer, den 91-årige Anders Chr. Jensen, kendte til stenens tilstedeværelse dybt under vejbanen. Anders Chr. forældre boede dengang i et lille fiskerhus ”Ovels Bo” i Fiskergade 2, og det var lige ud for huset, stenen dengang kom til syne.
For at kunne passere med kloakledningen, måtte man sprænge et stykke af stenen bort.
I stenens underkant ses en del af sprængnings-såret, der strækker sig ind under stenens liggeflade.
Da entreprenøren startede på gravearbejdet for separatkloakeringen, blev arbejderne kontaktet af Anders Chr., som berettede om sin lokalviden – ”pas nu på, I vil snart støde på noget stort – en stor sten – nemlig Sydspidsen af Norge”. Men arbejderne tænkte vel: Mon dog, vi har da store gravemaskiner, så det skal vi nok klare! Men virkeligheden blev en ganske anden – den store sten dukkede rigtignok op.
Entreprenøren måtte sande, at Anders Chr. virkelig havde ret - stenen i dybet var udfordrende stor, så hjælp måtte der til.
Stenen blev midlertidig lagret på ”Leret” kun kort afstand fra findestedet i Fiskergade. Kommunen donerede stenen til Byforum Hirtshals, som i august måned 2020 fik den placeret yderst på ”Leret” ganske tæt på skrænten mod strand og hav.
Fundet blev ikke blot en lokal nyhed og attraktion, idet TV2 Norge blev opmærksomme på nyheden om, at ”Sydspidsen af Norge” nu var dukket op i Danmark.
TV-kanalen sendte journalist og fotograf til Hirtshals for at lave en reportage om det danske konkurrerende fund til Norges sydligste punkt ved Lindesnes Fyr.
Reportagen blev transmitteret i de landsdækkende aften-nyheder i TV2 Norge og vakte en del gode reaktioner fra nordmænd med kontakter i Danmark.
I sommeren 2022 indviede Byforum Hirtshals den nyetablerede Udsigtssti, som passerer tæt forbi Fiskergadestenen.
Mange vandrende vil året igennem benytte Udsigtsstien og besøge ”Sydspidsen af Norge” i Hirtshals, hvor en infotavle er opstillet og fortæller historien om fundet og stenens geologiske herkomst.