Det medfører, at oliefelter, som tidligere blev vurderet som for små eller for vanskelige at komme til, begynder at blive interessante. Blandt andet begynder man at lede efter olie dybere i undergrunden end tidligere.
Jo dybere, man kommer ned, jo højere er både temperaturen og trykket. Denne type olieudvinding kaldes derfor i fagsproget HPHT – High Pressure, High Temperature.
Den høje temperatur skyldes varmen fra Jordens indre, mens det høje tryk skyldes vægten af de overliggende lag.
Ifølge de klassiske lærebøger skulle den høje temperatur og det høje tryk udelukke tilstedeværelse af olie, men nye undersøgelser tyder på, at lærebøgerne skal skrives om.
For eksempel har GEUS været engageret i et projekt, der skulle afdække mulighederne for at hente olie op fra dybe lag i undergrunden i Centralgraven, som er den vestligste del af den danske del af Nordsøen.
Der har været megen efterforskning, og også indvinding af olie, i Centralgraven, men kun i de dybder, som det er almindeligt at udvinde olie fra.
I dette projekt interesserede man sig for dybder ned til 6.000 meter. Lagene i denne dybde, som tilsyneladende indeholder olie, er dannet i den geologiske periode, som kaldes Juratiden.
Derfor kaldes projektet ofte ‘Jurassic Park’ i den interne jargon – med henvisning til Steven Spielbergs science-fiction film af samme navn.
Læs også Olien gemmer sig i kalken