Grønland til Nordpolen - de geologiske argumenter

Tre nationer – Rusland, Canada og Danmark – kan forventes at have overlappende krav til havbunden omkring Nordpolen.

Stridens kerne er den 1800 kilometer lange undersøiske bjergkæde Lomonosov Ryggen, som strækker sig forbi Nordpolen i Amundsen Bassinet.

Bjergkæden har fat i Rusland i den ene ende og i Nordgrønland samt Ellesmere Island i den anden. Russerne har udført seismiske undersøgelser, og inden for det internationale Ocean Drilling Program er der udboret kerner i havbunden, som har vist, at Lomonosov Ryggen indtil for 60–55 millioner år siden hang sammen med den norsk-russiske kontinentalsokkel.

Derefter blev ryggen adskilt fra kontinentet af en sprækkezone, hvilket skete samtidig med, at Grønland og Norge drev fra hinanden.

Danmark har også argumenterne i orden efter mange togter til Polhavet under ledelse af seniorrådgiver Christian Marcussen fra GEUS.

De vigtigste undersøgelsesmetoder er ekkolodning, som viser vanddybden, samt seismiske undersøgelser, der giver oplysninger om havbundens beskaffenhed.

Ved hjælp af seismik kan geologerne både finde ud af, hvor langt ud under havet grundfjeldet strækker sig, og hvor tykke de overliggende sedimenter er.

Læs også Konkurrerende lande samarbejder