Indlandsisen er et unikt arkiv for fortidens klima og atmosfærekemi. Sne, der falder på den indre del af isdækket, bliver begravet af de følgende års sne og omdannes gradvist til is på grund af trykket fra den overliggende sne. I løbet af årtusinder bliver lagene af is efterhånden presset dybere og dybere ned i isdækket.
Det fantastiske er, at hver eneste årlag af is 'husker' temperaturen fra dengang, sneen faldt. Årsagen er, at forholdet mellem to ilt-isotoper i sneen afspejler lufttemperaturen under snefaldet. Isotoperne er stabile og bevares i isen, og derfor kan man følge klimaets svingninger tilbage i tiden ved at analysere nedbøren fra ældre og ældre lag.
På denne måde er det muligt at opnå et detaljeret kendskab til fortidens temperaturer. Første trin i åbningen af Indlandsisens klimaarkiv er at udbore en iskerne fra toppen helt ned til grundfjeldet under isdækket. Så dateres årlagene, og isen analyseres.
På den måde er det lykkedes at få oplysninger om klimaet i Grønland gennem de seneste 250.000 år, hvilket rækker tilbage til den forrige istid. Indtil nu er der udført fem dybe boringer på Indlandsisen.
Under sidste istid var klimaet ekstremt ustabilt. Den bidende kulde blev flere gange afbrudt af mildere perioder, der varede flere tusinde år. Her blev klimaet pludselig 10-20 grader varmere på få årtier, og bagefter blev det langsomt koldere igen i løbet af nogle årtusinder. De voldsomme klimasvingninger afspejler formentlig ændringer i de globale havstrømme, især den Nordatlantiske Strøm.