Palæoklimaforskning er i store træk baseret på arkiver – fysiske optegnelser om fortidens klima og miljøforhold. Da GEUS er en geologisk undersøgelsesinstans, fokuserer forskningen i høj grad på identificering, udvælgelse og prøvetagning af sedimenter og sten i blotninger såvel som opbevaring af dem under optimale forhold, indtil de skal undersøges yderligere.
1. En regional forståelse for den geologiske og tektoniske kontekst. Man begynder med de vigtigste videnskabelige spørgsmål, og det er nødvendigt at sikre sig, at den ønskede region er den bedst mulige og indeholder optegnelser om processerne og tidsperioderne, der ønskes undersøgt. Vigtige metoder omfatter geologisk kortlægning, geofysiske undersøgelser på land og til havs, udvikling af bassinmodeller for at forstå kilder og links, palæografiske modeller og, for længere tidsperioder, rekonstruktioner af kontinentalplader.
2. Med den regionale forståelse for øje skal specifikke lokationer identificeres, hvor man sandsynligvis vil kunne få de bedste optegnelser. Denne fase kræver indsamling af nye data, der er specifikke for prøveudtagningsmålene, med henblik på at optimere prøveudtagningsstrategien. Vigtige metoder omfatter geologisk kortlægning på land kombineret med geofysiske undersøgelser (især EM, tyngdekraft, magnetiske metoder), dyb og højopløselig lavvandet seismik kombineret med sekvensstratigrafisk fortolkning og kortlægning af havbunden med multibeam-teknologi. I nogle tilfælde kan denne lokale opmåling foretages i forbindelse med dedikeret prøveudtagning, hvorimod der i andre tilfælde kræves en høj grad af fortolkning, før mål udvælges.
3. Udvælgelse af den bedste prøveudtagningsstrategi og udførelse af den. For kortere, nyligere tidsperioder kan dette omfatte tyngdekraft, kasse- eller stempelkerneboring, mens længere optegnelser og tid længere tilbage kræver boring eller, for optegnelser på land, prøveudtagning på blotninger.
4. Endelig er det, når arkivet er oprettet, nødvendigt at opbevare arkivet med henblik på de næste trin, som omfatter datering med biostratigrafiske, radiokarbon- og andre dateringsmetoder for at etablere tidslinjen registreret af de forskellige proxies. Nogle optegnelser, såsom bløde Holocæn-sedimenter, kræver temperaturkontrolleret opbevaring for at sikre bevarelsen af fine sedimentære strukturer og følsomme proxyer.