De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har kortlagt skredaktiviteten i den sidste halvdel af 2023 ved Nordic Waste på baggrund af feltbesøg på lokaliteten, analyse af højdemodeller og ortofotos samt øvrige tilgængelige satellitdata. Yderligere har GEUS vurderet jordskreddets mulige fremtidige udvikling på baggrund af modellering af jordskreddets udløb foretaget for GEUS af Norges Geologiske Undersøkelse (NGU).
Hovedkonklusioner
GEUS er nået frem til følgende konklusion, som adresserer årsagen bag den accelererende jordskredsaktivitet i sidste halvdel af 2023:
- GEUS vurderer, at jordskreddet ved Nordic Waste siden midten af 2023 er drevet frem af jordstrømme, som er dannet ved aflæsning af jord fra den vestlige skråning af den tidligere lergrav, en praksis som blev påbegyndt i april 2023 og fortsatte året ud. Det er således aflæsningen af store mængder jord fra lergravens kant, som har ført til den accelererede jordskredsaktivitet i sidste halvdel af 2023.
GEUS er nået frem til følgende konklusioner, som adresserer Miljøstyrelsens spørgsmål om den mulige fremtidige udvikling af jordskreddet:
- Yderligere områder med deponeret jord vil kunne blive involveret i jordskreddet, hvis det udvikler sig videre. Dette vil dog ikke medføre en dramatisk øgning af hverken udløb eller hastighed af jordskreddet.
- Modelleringer af jordskreddets mulige udløb viser, at hvis jordskreddet løber længere ud, vil arbejdsområdet ved Nordic Waste og en dæmning syd herfor kunne blive påvirket. Hvis jordskreddet bevæger sig mod syd, forventes det, at der vil gå uger, før det vil kunne nå dæmningen. Selv i et usandsynligt worst-case scenarium vil jordskreddet ikke kunne nå til beboelseshuse i Ølst.
- Jordskreddets aftagende bevægelser i løbet af januar og februar 2024 tyder på, at jordskreddet er ved at stabilisere sig.
Konklusionerne bygger på følgende observationer:
- Fra april 2023 og året ud bliver der læsset jord af fra kanten af den tidligere lergrav og ned på den 15° hældende vestlige skråning af lergraven. Aflæsningen af jord på den hældende skråning har dannet store strømme af jord, som har bevæget sig ned og ind i deponiet.
- Jordstrømmene har presset på den øvre vestlige del af den deponerede jord, som allerede var i bevægelse fra 2021 til foråret 2023. Jordskreddet består således i dag af to jordstrømme samt en stor del af den deponerede jord fra den centrale del af deponiet. Jordstrømmene er på 0,32 millioner kubikmeter og udgør dermed en fjerdedel af jordskreddets samlede volumen på 1,2 millioner kubikmeter.
- Gennem sommeren og efteråret 2023 er der stor skredaktivitet i den centrale del af deponiet. I august eller september begraves en vej, en lagerhal og andre bygninger i jordskreddet. I oktober 2023 befæstes en vej til aflæsningspladserne på kanten af den tidligere lergrav med beton, samtidigt med at jordskreddets front i den centrale del af deponiet bevæger sig længere mod øst.
- Jordskreddets aftagende bevægelser i løbet af januar og februar 2024 tyder på, at det er ved at stabilisere sig. Hvis jordskreddet bevæger sig længere frem, vil det bevæge sig mod syd og mod nord.
- Yderligere dele af den deponerede jord nord og syd for jordskreddet kan blive involveret i jordskreddet, hvis det bevæger sig så langt frem, at der ikke er tilstrækkelig understøtning af deponiet uden for jordskreddet.
- Udløbsmodellering foretaget af Norges Geologiske Undersøkelse viser, at arbejdsområde og dæmning ved Nordic Waste vil kunne påvirkes af jordskreddet, hvis jordskreddet løber længere ud. Den hidtidige afgravning af jord fra den sydlige del af jordskreddet har imidlertid kunne følge med bevægelsen af jordskreddet og dermed sikret infrastrukturen i dette område.
- Udløbsmodelleringen viser yderligere, at der ikke er nogen risiko for, at beboelseshuse i Ølst kan blive påvirket af jordskreddet.
Læs den første rapport om jordskredsudviklingen frem til foråret 2023 i GEUS rapport 2024/06.