Fedtstensfigurer og -kunst

I Grønland er fedtsten blevet anvendt i over 3000 år af forskellige kulturer som Saqqaq-, Dorset-, og Thule-kulturen, samt af Nordboerne og Herrnhuterne. De har bl.a. brugt fedtsten til køkkenredskaber, lamper, husfacader, handelsvarer og kunst.

I begyndelsen blev fedtsten mest brugt til praktiske formål såsom lamper, gryder og vandkar. Men da de første europæere kom til Grønland i 1600-tallet, opstod der en efterspørgsel på brugskunst og souvenirs, som europæerne kunne tage med hjem som minde om deres tid i landet.

Tranlamper

Tranlamper. Øverst en halvmåneformet tranlampe fra tidlig Thule-kultur. Venstre skål: Dorset-kultur. De to skåle til højre: Saqqaq-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.

Det kulturelle håndværk

Fedtstensbearbejdning går tit i arv i blandt familier, og håndværket bliver givet videre ved mundtlig overlevering. F.eks. hvor man henter fedtsten, og hvordan man udtager og bearbejder fedtsten. Fedtstensbearbejdning er et af de ældste håndværk i Grønland og er i dag et af symbolerne på grønlandsk identitet.

Fedtstenskunstnere i Grønland og Canada

I Canada har regeringen gjort et stort arbejde for at fremme fedtstensforarbejdning og figurer som reel kunst og ikke blot som brugskunst eller souvenirs – bl.a. ved at indsamle viden blandt ældre og oplære unge i at finde, udtage og bearbejde fedtsten. Det betyder, at der i dag findes mange fedtstenskunstnere i Canada.

Fedtstensfigur

Dorthie Kristoffersen, 1989. Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Per Fly, ældre par. Nuuk Kunstmuseum.

I Grønland findes også mange dygtige fedtstenskunstnere. Men på trods af fedtstens lange historie i Grønland er stenens kulturelle værdi ofte lidt overset, og der skal stadig gøres et stykke arbejde for ikke at miste den viden, som de ældre har om fedtsten i Grønland. Nogle af fedtstenskunstnernes værker kan opleves på Nuuk Kunstmuseum.

Fedtstensfigur

Fedtstensfigur, hvor der er skraveret et personnummer på kvinden ’Agathe’, der levede på Uummannaq-øen. Peter A. Toft, Nationalmuseet.

Tranlampe, sen Thule-kultur

Tranlampe, sen Thule-kultur. Grønlands Nationalmuseum & Arkiv.